Co pěstuji, jak to využiji a uchovám

11.05.2013 20:39

Na zahradě jsem zasadila mnoho předpěstovaných sazenic, některé jsem získala i výměnou přebytků :-D a teď zde hodlám shromáždit způsoby, jak vitamíny využít nejen začerstva, ale až do hluboké zimy.

 

chtěla bych předeslat, že nejsem zatím žádný gurmán či libůstkář. Bude to pro mě mnoho práce, a chci ji udělat levně a rychle :-D

opomíjím možnost přímé spotřeby "začerstva" která bude samozřejmě tvořit základní kanál "spotřeby" u všech plodin...

 

Rajčata - výroba kečupu, protlaku, společně s paprikami základ leča, zmrazit s bazalkou jako směs na boloňské špagety

Papriky - nakládané, společně s rajčaty základ leča, naplněné masem uložit do mrazáku

Okurky salátové - nevím jak uchovat

Kedlubny zelené a fialové - kedlubnové zelí, uvařit s hovězím masem a do mrazáku

Kedlubny gigant - prý vydrží dlouho dobré při uložení ve sklepě, kedlubnové zelí, uvařit s hovězím masem a do mrazáku

Ředkvičky - nevím jak uchovat

Salát obyč - nevím jak uchovat

Salát ledový- nevím jak uchovat

Zelí  - nastrouhat a zavařit (kyselé zelí)

Brokolice - zmrazit

Kapustičky - zmrazit do polívky a pod maso

Hrášek - zmrazit

mrkev ranná - nastrouhat do polévkové směsi a zmrazit

mrkev pozdní - uchovat ve vlhkém písku ve sklepě, nastrouhat a zmrazit do polévkové směsi

petržel - nastrouhat a zmrazit do polévkové směsi

celer - nastrouhat a zmrazit do polévkové směsi

 

jablka - "dětská výživa" - zavařit

švestky - zavařit, zmrazit, povidla

rybíz červený - marmeláda, zmrazit směs rybízů s drobenkou na koláč

rybíz černý - marmeláda, zmrazit směs rybízů s drobenkou na koláč

jahody - marmeláda, zmrazit, "jahodová zmrzlina" táboráček

 

ořechy vlašské - usušit, pomlet 

slunečnice - usušit

 

šalvěj - usušit

pažitka - zmrazit

máta - usušit

bazalka - usušit, zmrazit s rajčaty jako směs na boloňské špagety

pampelišky - med