Co pěstuji, jak to využiji a uchovám
Na zahradě jsem zasadila mnoho předpěstovaných sazenic, některé jsem získala i výměnou přebytků :-D a teď zde hodlám shromáždit způsoby, jak vitamíny využít nejen začerstva, ale až do hluboké zimy.
chtěla bych předeslat, že nejsem zatím žádný gurmán či libůstkář. Bude to pro mě mnoho práce, a chci ji udělat levně a rychle :-D
opomíjím možnost přímé spotřeby "začerstva" která bude samozřejmě tvořit základní kanál "spotřeby" u všech plodin...
Rajčata - výroba kečupu, protlaku, společně s paprikami základ leča, zmrazit s bazalkou jako směs na boloňské špagety
Papriky - nakládané, společně s rajčaty základ leča, naplněné masem uložit do mrazáku
Okurky salátové - nevím jak uchovat
Kedlubny zelené a fialové - kedlubnové zelí, uvařit s hovězím masem a do mrazáku
Kedlubny gigant - prý vydrží dlouho dobré při uložení ve sklepě, kedlubnové zelí, uvařit s hovězím masem a do mrazáku
Ředkvičky - nevím jak uchovat
Salát obyč - nevím jak uchovat
Salát ledový- nevím jak uchovat
Zelí - nastrouhat a zavařit (kyselé zelí)
Brokolice - zmrazit
Kapustičky - zmrazit do polívky a pod maso
Hrášek - zmrazit
mrkev ranná - nastrouhat do polévkové směsi a zmrazit
mrkev pozdní - uchovat ve vlhkém písku ve sklepě, nastrouhat a zmrazit do polévkové směsi
petržel - nastrouhat a zmrazit do polévkové směsi
celer - nastrouhat a zmrazit do polévkové směsi
jablka - "dětská výživa" - zavařit
švestky - zavařit, zmrazit, povidla
rybíz červený - marmeláda, zmrazit směs rybízů s drobenkou na koláč
rybíz černý - marmeláda, zmrazit směs rybízů s drobenkou na koláč
jahody - marmeláda, zmrazit, "jahodová zmrzlina" táboráček
ořechy vlašské - usušit, pomlet
slunečnice - usušit
šalvěj - usušit
pažitka - zmrazit
máta - usušit
bazalka - usušit, zmrazit s rajčaty jako směs na boloňské špagety
pampelišky - med