Domácí šunka - víte co jíte !
Překvapilo mne, jak je jednoduché a levné, udělat si v domácích podmínkách vlastní šunku. Má to hned několik výhod: víte přesně co jíte, můžete si jí udělat tolik, kolik spotřebujete, je to levné a máte ji nejčerstvější, jak jen to lze. Dostala jsem se k tomuto nápadu přes inspirativní pořad "Jste to co jíte" jehož produkčním, scénáristům a aktérům tímto velice děkuji!
Prostě jen nakrájíte maso, které si vyberete (drůbeží, vepřové, králičí), na kostky tak velké, jakou chcete mít vnitřní strukturu šunky. Poté přidáte cca 2% soli na váhu masa, asi 100ml vody na 750 g masa, potom různé koření (může být troška pepře, med, ... co Vás napadne)
Tuto směs uložíte na 2 dny do lednice.
Po 1 dni důkladně znovu promísíte.
Za dva dny máte takovou "ulepenou" směs, kterou nandáte do sáčku, folie a vložíte do formy na šunku. Pokud ji nemáte, může to být třeba střevo na tlačenku, já se chystám experimentovat se kastrolkem a druhým o menším průměru, který zatížím... podstatou je vytlačit co nejvíce vzduchu, nebo by se Vám pak rozpadla a nebyla by kompaktní...
Pak předehřejeme vodu na cca 80 stupňů, vložíme do lázně a vaříme cca 1 hodinu / 1 kg váhy směsi při 75 - 80 stupních.
David slíbil, že vymyslí formu a já špekuluji, jak udržím n aplynu těch 80 stupňů. Možná to vyzkouším v troubě, zapnu jen spodní spirálu....