Domácí šunka - víte co jíte !

18.06.2011 12:39

Překvapilo mne, jak je jednoduché a levné, udělat si v domácích podmínkách vlastní šunku. Má to hned několik výhod: víte přesně co jíte, můžete si jí udělat tolik, kolik spotřebujete, je to levné a máte ji nejčerstvější, jak jen to lze. Dostala jsem se k tomuto nápadu přes inspirativní pořad "Jste to co jíte" jehož produkčním, scénáristům a aktérům tímto velice děkuji!

odkaz na originál receptu

Prostě jen nakrájíte maso, které si vyberete (drůbeží, vepřové, králičí), na kostky tak velké, jakou chcete mít vnitřní strukturu šunky. Poté přidáte cca 2% soli na váhu masa, asi 100ml vody na 750 g masa, potom různé koření (může být troška pepře, med, ... co Vás napadne)

Tuto směs uložíte na 2 dny do lednice.

Po 1 dni důkladně znovu promísíte.

Za dva dny máte takovou "ulepenou" směs, kterou nandáte do sáčku, folie a vložíte do formy na šunku. Pokud ji nemáte, může to být třeba střevo na tlačenku, já se chystám experimentovat se kastrolkem a druhým o menším průměru, který zatížím... podstatou je vytlačit co nejvíce vzduchu, nebo by se Vám pak rozpadla a nebyla by kompaktní...

 

Pak předehřejeme vodu na cca 80 stupňů, vložíme do lázně a vaříme cca 1 hodinu / 1 kg váhy směsi při 75 - 80 stupních.

David slíbil, že vymyslí formu a já špekuluji, jak udržím n aplynu těch 80 stupňů. Možná to vyzkouším v troubě, zapnu jen spodní spirálu....