Frišta - dočteno

14.09.2011 14:19

Právě jsem dočetla půjčenou knihu "Frišta" od Petry Procházkové.

Literárně jednoduše zpracovaná kniha pojednává o životě prosté rodiny v Afganistánu. Nejzajímavější je, že její autorka - Herra se do Afganistánu přivdala z Ruska. Jako cizinka a navíc vzdělaná žena má jistý nadhled a i když v Afgánistánu již 12 let žije, dokáže vycítit "pikantnost" a zajímavost situací pro nás, lidi a čtenáře této kultuře tak vzdálené.

Většina rodiny je negramnotná, a tak jí je její vysokoškolské vzdělání právničky spíše na obtíž, přizpůsobuje se nové kultuře a podmínkám, které v Afganistánu po čerstvém odchodu Talibanu panují.

Autorka popisuje běžný život rodiny, pravidla která ve společnosti fungují příchodu američanů do Afgánistánu očima běžných lidí. O to zajímavější je srovnání vnímání událostí, které jsme všichni zažili (útok na NY 11. září 2001, hledání Usámy Bin Ládina...). Autorka popisuje zcela běžné a jednoduché situace každodenního života, řadu otázek nechává hlodat ve Vaší hlavě a k jiným se rádoby ledabyle vrací a zodpovídá je. Je to zajímavá směs, kterou doslova vdechnete :-)

 

Četla jsem na toto téma ještě knihu: Mužům vstup zakázán (Květa Klímová-Pumerová) která je také napsána na téma života muslimských žen. Vnímavým umožní pochopit kulturu "za závojem" a při čtení mne kupodivu mnohdy napadlo, že se máme od muslimek čím inspirovat. Kniha je bohatější na "vnitřní" záležitosti žen, kniha FRIŠTA je proti tomu trošku surovým popisem reality.

 

Obě knihy dohromady dávají dva pohledy na podobná témata, dva velmi rozdílné pohledy, které Vám umožní pocítit vliv jiné kultury, což je vždy velmi obohacující!

 

podrobnější obsahová recenze na blogu "KOBLIHY"